Lägret närmar sig.





På Söndag smällere det.
Touren är laddad.

DU18 klara till nästa omgång efter bara två matcher.



Nu verkar DU18-landslaget ha kommit igång på riktigt.
Andra raka segern i gruppspelet tog man mot Belgien
på fredagseftermiddagen. Vinsten innebär att Sverige,
redan innan matchen mot Ryssland, är klara för nästa omgång.

Belgien-Sverige: 45-56 (12-21, 9-17, 10-9, 14-9).


Poänggörare Sverige: Amanda Zahui 19, Sandra Ngoie 11,
Mia Hakim 10, Nathalie Fontaine 8, Linnea Brändholm 3,
Allis Nyström 3, Elin Gustavsson 2.


Jerebko: Jag vill vinna matcher åt Sverige.

Jonas Jerebko
Född: 2 mars 1987 i Kinna.
Längd: 208 cm.
Vikt: 105 kg.
Klubb: Detroit Pistons.
Familj: Pappa Chris, mamma Elaine, systern Johanna.
Tidigare klubbar: Marbo, Plannja, Angelico Biella, Italien.
Meriter: Svensk mästare med Plannja. Vald till årets nykomling vid Idrottsgalan i vintras. Uttagen till The Rookie Challenge, där de främsta nykomlingarna i NBA möts.
Aktuell: NBA-proffset förstärker landslaget i EM-kvalet som börjar 8 augusti mot Vitryssland i Norrköping. Jerebko gjorde succé under sin första säsong i Pistons. Som rookie startade han i 73 matcher, tog näst flest returer (478) av alla i laget och kom trea i returtagningen bland NBA:s alla rookies. Han snittade 9,3 poäng per match. (TT)
 
Läs vad expressen skriver på sin sajt.
http://www.expressen.se/sport/1.2078994/jerebko-jag-vill-vinna-matcher-at-sverige
Klicka mellan de två sista raderna.

Sveriges HU18 har 1-1 efter två matcher av sex


Marcus Eriksson bäst med 15p. Se en ett klipp

Gårdagens historiska seger mot Bulgarien hade gärna fått följas upp med en andra rak idag. Nu visade sig Tyskland bli lite för svåra och Sverige förlorade med knappa 73-66 i den andra matchen av sex i serien om att hålla Sverige kvar i Europas a-division.

Sverige var bara fyra poäng efter med en minut kvar att spela i matchen mot Tyskland. Där missade man dock en trepoängare som kunde ha betytt massor. Istället kunde tyskarna hålla undan och vinna med 73-66.


-Tyskland låg på ganska bra i början och vi fick det lite svårt i första perioden. Men trots underläge med 8-10 poäng så hämtade vi igen det, berättar headcoach Olle Lundén.


Tyvärr blev den tredje perioden väldigt ojämn med fördel till Tyskland. Siffrorna 29-11 hade Olle Lundéns grabbar klarat sig bra utan. Det blev helt enkelt till att försöka vända på steken i fjärde perioden. Sverige var dessutom så när att klara av det.


-I sista var Challe [Charles Barton Jr] så nära ”steala” bollen. Han petade den och det var ytterst nära att tyskarna blev avblåsta för åtta sekunder, säger Lundén.


Olle Lundén är besviken över förlusten men tycker samtidigt att Tyskland är det bästa av det fyra lagen som slåss om de två platserna i a-divisionen.


-Realistiskt sett så är det Ukraina och Bulgarien som vi slåss med, hävdar Lundén, som är stolt över att laget visade tuffhet och kom tillbaka från underläge i den här matchen.


Extra bra idag var Charles Barton Jr (som drog i fyra treor) Samir Ali Hussein och Elias Desport. Coach Lundén nämner även Max Bergs sju minuter långa inhopp i den fjärde perioden.


-Där gjorde Max ett grymt byte. Han slet ner returer, roterade och dubblade rätt. Tillslut blev han för trött, men han bidrog stort, berömmer Lundén.


Tyskland-Sverige: 73-66 (22-13, 9-15, 29-11, 13-27).


Poänggörare Sverige: Marcus Eriksson 15, Charles Barton Jr 14, William Magarity 9, Samir Ali Hussein 9, Viktor Gaddefors 7, Jonathan Person 6, Sebastian Norman 2, Elias Desport 2, Max Berg 2.


Jonas Jerebko har landat i Sverige



Jonas Jerebko landade nyss på Arlanda för att ansluta till landslagets läger i Norrköping.
Efter några dagar med träningslandskamper i Holland blir det match på hemmaplan för Jonas
då Sverige möter Estland i Borås.

Brad Dean har bantat truppen

Efter överläggningar i Estland under söndagskvällen har Brad Dean och Torbjörn Gehrke kommit fram till vilka tretton spelare som fortsatt ska ingå i årets herrlandslagstrupp.

Förbundskapten Brad Dean har just bantat ner sin landslagstrupp till tretton spelare. De som får tacka för sig den här gången är Serkan Inan, Erkan Inan, Sean Smith och Anton Gaddefors. Årets truppsammansättning har varit väldigt jämnt, framför allt på positionerna 2 och 3. Besluten om vilka som ska vara kvar har tagits mycket med tanke på vad det svenska laget har presterat. Då har defensiva insatser premierats högt.


De som fortfarande är aktuella är:


Mats Levin
Martin Ringström
Micke Lindquist
Martin Pahlmblad
Rudy Mbemba
Jonathan Skjöldebrand
Jocke Kjellbom
Jim Nyström
Thomas Massamba
Brice Massamba
Anton Saks
Stefan Grundberg


Imorgon ansluter även Jonas Jerebko till truppen, vilket gör att ytterligare en spelare måste ”cuttas” från truppen för att få ner antalet till tolv EM-kvalspelare.



Dessa tretton spelare startar ett nytt läger i Norrköping imorgon (måndag) kväll.


08 Stockholm tappar Anna Österman, som ska flytta till Barcelona.




08 Stockholm tappar också Anna Österman, som ska flytta till Barcelona. Inte i första hand för att spela i ett annat lag, utan för att testa något nytt och plugga. Österman, som avslutade säsongen med bra insatser i vårens finaler, kom till 08 förra året efter att ha gjort sin rookiesäsong i Umeå Comets, då hon vann omröstningen om årets nykomling i Damligan.
Troligen kommer 8 spelare från guldlaget att  stanna i 08 Stockholm och utgöra grunden för nästa års lag. Klubben räknar med att Farhiya Abdi, Jenny Lidgren, Nina Risto, Olga Kjelsson, Hanna Nunez, Carina Larsson, Sandra Stajic och Nathalie Fontaine kommer att fortsätta. Malin Edlund däremot ska avstå basket hela kommande säsong och rehabilitera sig, men är sedan inställd på en comeback. Sannolikt lyfter också 08 någon eller några av de unga stjärnorna Afroditi Kallidis, Abigail Soro och Awa Kalmström.

DU18: Tung start på genrepet



Turneringen här i Pescara började med match mot Frankrike.
Ett Frankrike som inte alls imponerade när vi såg dem i Rezé,
men som sedan dess bland annat slagit Ryssland ett par gånger.
De har matchat hårt sen Rezé, och i princip bara spelat turneringar,
medan vi varit på hemmaplan och tränat.

Frankrike-Sverige 71-41 (19-10, 16-12, 15-3, 21-16)

Poänggörare Sverige: Amanda Zahui 8, Elin Gustavsson 7, Mia Hakim 6,
Josefin Vesterberg 5, Ellen Nyström 5, Linnea Brändholm 4,
Nathalie Fontaine 2, Farhiya Abdi 2, Sally Kabengano 2.

Semifinal för HU20 i Oberwart, Österrike den 23 juli 2010 kl. 18.00 mot Polen



Dags för den viktigaste matchen detta EM. Efter 16 matcher och 27 dagar tillsammans (inkl. träningsmatcherna) är nu grabbarna redo för att ta upp HU20 laget till A-gruppen. Den sjunde matchen i detta EM står för dörren. Vinst innebär A-gruppen för nästa års lag (91/92)! Nu kör vi! Heja Sverige!!!

Vägen är målet

 Att fostra framtida seniorlandslagsspelare är målet med SBBF,s ungdomsverksamhet på landslagssidan. Hur ser då den optimala vägen ut för att nå dit? Det är en fråga som ständigt diskuteras och debatteras och måste så göras. Basket är en lagsport där individens färdigheter är grunden för hur framgångsrikt laget kan bli. Om man som svenskt ungdomslandslag har chansen att, så ofta som möjligt, mäta sig med de bästa ungdomslandslagen i europa, anser jag att man bör ta den, utan på bekostnad av individer. Det innebär att vi inte ska vara rädda för att sätta upp resultatmål för de olika ungdomslandslagens EM-spelande.

De erfarenheter spelarna får med sig på sin väg fram mot seniorbasketen går inte att bortse ifrån. Att möta och mäta sig med de bästa skapar bilder av vad som krävs för att bli en internationell toppspelare. Vi behöver både lag och spelare som banar väg för andra och som vågar ta utmaningar samt ”spränga gränser”. 

//Janne Enjebo


HU20: Sverige gruppvinnare efter vinst mot Bulgarien



U20-herrarna var tack vare Israels seger mot Finland redan innan matchen klara för semifinal, och inte mindre viktigt kvalificeringsmatch för att avancera i A-gruppen. Man satte ändå full fart från början och grundlade 74-61 segern i den första quartern som man vann med 28-11.

Redan semifinalklara Sverige och Bulgarien gjorde i den sista gruppspelsmatchen upp om gruppsegern. Dittills obesegrade Bulgarien hade inte mycket att sätta emot när Svenskarna tryckte gasen i botten. Man gjorde tidigt ett ryck och ledde med 28-11 efter den första quartern. Bulgarien gjorde några ”runs” för att komma närmare men svenskarna var aldrig ritigt hotade. Trots att båda lagen var klara för semifinal satsade man för att vinna. Bulgarien spelade bland annat sin storstjärna Alexandar Georgiev i 40 minuter.

- Självklart var det skönt att få besked om semifinalen innan matchen men vi bestämde oss ändå för att köra 100%, säger coach Mattias Kenttä. Vi ville skicka ett meddelande till de andra lagen och det gjorde vi.

 

Semifinalen är egentligen den viktigaste matchen i turneringen. Vinnarna i de båda semifinalerna avancerar till A-gruppen.

- Vi är glada över att ha nått semi och tycker mycket väl att vi är värda vår plats.

Det är ännu inte klart vilket lag som blir Sveriges motståndare i fredagens semifinal. Det står mellan Polen, hemmanationen Österrike samt turneringens överraskning Storbritannien. Mattias Kenttä säger att inte finns någon favoritmotståndare, utan att man är redo att ta sig an vem det än blir.

- Vi ska bygga vidare från dagens match som var en mycket bra basketmatch. I anfall gick bollen på ett snöre. Vi mår bra och är skadefria och ska göra allt för att ta upp Sverige i A-gruppen.

 

Det här är en lång turnering och förhoppningsvis gynnas Sverige av sitt breda lag. Idag spelade nio spelare över tio minuter och bänken bidrog med 30 poäng och 17 returer.

 

Bäste poängplockare: Alexander Lindqvist 19, Christopher Czerapowicz 16.


HU20: Sverige studsade tillbaka med vinst mot Portugal.

U20-herrarna tog revansch för gårdagens förlust mot Finland
då man idag besegrade Portugal med 87-79.
Trots ledning i hela matchen och med 13 poäng efter tre quarters
blev det en match som var jämn hela vägen in till slutsignalen.



Det svenska laget var hårt foulbelastat och bland annat Alexander Lindqvist drabbades av det. Han fick sin tredje foul tidigt i den andra quartern och hade då endast spelat drygt 4 minuter.

- Det var en hård och fysisk match men till skillnad från i går mot Finland kunde vi hantera situationen, säger coachen Matttias Kenttä.  Både det fysiska spelet och domarnivån.

 

Assisterande coach Jan Enjebo har hela veckan tala om den svenska bredden som en fördel gentemot andra lag.  Idag var det Odin Lindell som bevisade det och tog ett mycket bra jobb på position 4, då Lindqvist fick begränsat med speltid.

 

Sverige ledde med 13 poäng efter den sista quartern men portugiserna kom tillbaka in i matchen genom en 10-0 period. Svenskarna hamrade dock in spiken i kistan genom några viktiga treor och straffkast i slutet av matchen.

- Portugal är ett bra lag som under hela turneringen har haft stora ”runs” på sina motståndare, säger Kenttä. Jag är mycket nöjd med dagens match men tror att vi kan höja oss ytterligare.

 

Imorgon möter Sverige en av turneringens storfavoriter Bulgarien, och vid vinst vinner man gruppen. Beroende på andra resultat kan Sverige nå semifinal och en match för avancemang till A-gruppen även vid förlust.

 - Vi tänker satsa allt för att vinna mot Bulgarien. De är bra men de går definitivt att rubba.  

 

Sverige sköt imponerade 14/28 (50%) på treorna. Man vann returkampen klart med 38-20, däremot hade man 22 turnovers jämfört med Portugals 13. En som hittat storformen är Andreas Person som gjorde 21 poäng och tog 6 returer och bidrog dessutom med 4 assist och 3 steals.


Herrlandslagets förberedelser

Förra måndagen samlades årets version av det svenska herrlandslaget i Fryshuset. Gruppen drillades två gånger om dagen av förbundskapten Brad Dean och hans två assisterande coacher Torbjörn Gehrke och Pontus Frivold. Allt avslutades med intern scrimmage i lördags.

Under den första träningsveckan jobbade gruppen väldigt mycket på ett intensivare och aggressivare försvarsspel - med högre bollpress än laget spelat med de senaste säsongerna. Det hela är en inlärningsprocess som måste ta lite tid. Också i offensiven lär sig gruppen hela tiden. Här handlar det mycket om att komma in med fart. De nya svenska anfallen har mycket mer rörelse jämfört med tidigare, men trots detta är de inte nödvändigtvis kortare.


Lördagens scrimmage* var höjdpunkten för de som tittade på. Säkert även för spelarna. Landslagstruppen ”draftades” in i två lag som såg ut enligt följande.


Blåa laget: Mats Levin, Martin Ringström, Micke Lindquist, Brice Massamba, Anton Gaddefors, Serkan Inan och Erkan Inan.


Vita laget: Rudy Mbemba, Martin Pahlmblad, Jocke Kjellbom, Thomas Massamba, Jonathan Skjöldebrand, Anton Saks, Jim Nyström och Sean Smith.


Matchen spelades komplett över fyra perioder och med domare. Det var en nyttig genomkörare där förbundskapten Brad Dean klev in i båda lagen och hade åsikter och ändrade när han behövde. Efter en veckas hårt jobb var det ett första test på vad spelarna har snappat upp.


Slutresultatet: 76-54 till det vita laget efter periodsiffrorna 18-12, 22-12, 19-12 och 17-18.


Starkast lysande individuella insatser stod Gaddefors, Pahlmblad, Skjöldebrand och Mbemba för.


Söndagen blev enda vilodagen för herrlandslaget innan man åter samlades i Fryshuset igår. Laget kör nu två pass om dagen innan man reser till Estland på torsdag. Där blir det träningslandskamp mot Estland på lördag och mot Lettland på söndag. Gruppen åker till Estland utan tre av de mer rutinerade spelarna. Levin, Lindquist och Ringström får nämligen stanna hemma för att alla ska få chansen på riktigt.


På måndag anländer truppen till Norrköping för fyra dagars träning. Då ansluter även NBA-spelaren Jonas Jerebko. Jerebko har spelat för sitt Detroit Pistons i NBA: s sommarliga.


Anton Saks, Jocke Kjellbom, Brice Massamba och Martin Pahlmblad bjöd på dunkar under lördagens scrimmage.






HU18: Frankrike-Sverige 66-64



Frankrike-Sverige 66-64
(12-19, 29-9, 9-22, 14-16)

Poäng: J.Person 19p, V.Gaddefors 14p, S.Ali 11p, M.Eriksson 10p,
Sebastian Norman 6p, V.Hed-Taqi 4 p.

DU 16 Sverige-Ungern 52-77



Sverige-Ungern 52-77 (10-17, 14-12, 10-26, 18-22)

Sverige: Paulina Hersler 14, Gabriella Frykbo 12,
Evelina Strömberg 7, Erica Iderstål 6, Sandra Hansson 5,
Mi Edlund 4, Johanna Andersson 2, ,Raushan Gültekin 1, Evelyn Troha 1.

                                                                                               2010-07-18



DU 16 Sverige-Frankrike 52-73


Sverige-Frankrike 52-73 (10-25, 8-15, 15-16, 19-16) Poäng Sverige:
Gabriella Frykbo 11, Paulina Hersler 9, Erica Iderstål 7, Raushan Gültekin 6,
Johanna Andersson 5, Evelina Strömberg 3, Sandra Hansson 3,
Agnes Mellström 3, Evelyn Troha 3, Sofia Åkerman 1.



Tjejernas uppvärmning.


Jonas Jerebko kommer hem och spelar med Svenska landslaget

 

DU16: Första matchen mot Turkiet i Frankrike.




Vi började bra och gjorde matchens första två poäng,
sen hängde vi med till 4-4.
Efter det gjorde Turkiet ett ryck,
fick i några enkla bollar medan vi slarvade och gav bort bollen.
Vi försökte trots detta göra vårt jobb och stundtals fick vi till det
och då såg det bra ut.
Hursomhelst så kom vi aldrig ikapp dem och slutresultatet skrevs till 45-82.

Poänggörarna var: Paulina Hersler 14, Agnes Melsström
12, Johanna Andersson 8, Sandra Hansson 5,
Gabriella Frykbo 2, Maja Edström 2, Sofia Åkerman 2.

Imorgon är det ny match som gäller, då står Frankrike för motståndet.
Det blir också en match av värde då Frankrike nog är topp 3 i Europa.



Damlandslaget till läger i Kanada

Sveriges damlandslag reser, under ledning av förbundskapten Lars Johansson, till Kanada på måndag för ett tolv dagar långt läger i Vancouver. Lägret, som inkluderar tre matcher mot Kanada, blir lagets slutförberedelse inför EM-kvalet. Här är de tolv som blivit kallade...

Om en knapp vecka, den 19 juli, reser förbundskapten Lars Johansson och hans stab med tolv hungriga landslagstjejer till Vancouver för att sätta igång med slutförberedelserna inför EM-kvalet.


Följande tolv spelare är kallade till lägret:

Malin Aasa, Norrköping Dolphins
Frida Aili, Burgas (BUL)
Kadidja Andersson, 08 Stockholm Human Rights
Elisabeth Egnell, Pozzuoli (ITA)
Frida Eldebrink, Brno (CZH)
Louice Halvarsson, Brno (CZH)
Johanna Källman, Norrköping Dolphins
Jenny Lidgren, 08 Stockholm Human Rights
Jessica Nilsson, Solna Vikings
Agnes Nordström, CB Isla Canarias (ESP)
Josefin Olheim, Luleå Basket
Martina Stålvant, CB Isla Canarias
(ESP)


Under lägret kommer gruppen att jobba mycket med sitt spel - både offensivt och defensivt - för att kunna testa detta de sista tre dagarna då de möter Kanada i en rad träningslandskamper.


Sverige spelar sina EM-kvalmatcher enligt följande:
Slovenien hemma den 7/8 (Norrköping)
Norge borta den 11/8 (Rykkinn)
Portugal hemma den 15/8 (Norrköping)


HU16 Sverige-Lettland 70-58.





Herrar U 16 är nu i Riga och för att from idag spela en turnering. Man inledde igår med vinst i en träningsmatch mot hemmanationen Lettland. Nu väntar letterna igen samt Estland och Litauen i turneringen.

Sverige-Lettland: 70-58 (11-18, 24-13, 18-15, 17-12).
Poänggörare Sverige: Papy Ndayie 12, Nicholas Spires 11, Niklas Larsson 10, Michiel Petersen 6, Mehmet Dilek 4, Chris Müller 4, Adnan Kadrispahic 2,Hannes Erhardt 2.


2010-07-14

Vinst för Sverige igen mot Danmark med HU20

Danmark-Sverige 57-81 (15-23, 3-13, 27-20, 12-25)


Alexander Lindqvist – Sveriges största talang? 2007 i Täby basket. 22p i dag

Alexander Lindqvist 27min, 22p/6r, Christopher Czerapowicz 27min, 20p/5r,
Omar Zaghdane 17min, 10p/5r, Pierre Hampton 16min, 9p/5r,
Carl Engström 26min, 6p/3r, Niklas Sellin 22min, 4p,
Jonathan Larsson 24min, 3p, Emanuel Lindbäck 16min, 3p/2r,
Christopher Ryan 13min, 2p, Odin Lindell 12min, 2p/4r.

Sveriges H20 Vinst mot England

Sverige-England 68-56 (21-16, 20-16, 15-14, 12-10)



Alexander Lindqvist 15p, Christopher Ryan 15p, Andreas Person 14p,
Christopher Czerapowicz 11p, Pierre Hamton 4p, Omar Zaghdane 4p,
Niklas Sellin 2p, Carl Engström 2p, Jonathan Larsson 1p,

RSS 2.0