5/7 DU16: Litauens zonförsvar fällde Sverige

 Fanny Wadling, Sveriges DU16                                        Är det verkligen Fanny ?
 
Sverige hade läget efter en bra start. Men Litauen kom starkt och kopplade greppet genom att vinna tredje quartern med 17-10. Till sist slog Litauen Sverige i DU16-EM med 62-50.
 

Sverige spelar nu ett gruppspel där man möter Litauen, Slovakien och hemmanationen Bulgarien. De fyra lagen spelar om placeringar och kommer sedan att få möta varsitt lag i direkta placeringsmatcher om platserna 9 till 16 i EM.

På papperet innebär ett bra gruppspel nu ”lättare” motstånd i den viktiga matchen mot något av de fyra lag som kommer förlorande ur gruppspel två.

Vinner man den matchen spelar man vidare om placeringarna 9-12 och är garanterat kvar i EM:s A-grupp nästa år. Förlorar man den matchen spelar man vidare om platserna 13-16 – och då flyttas lagen på placeringarna 14-16 ner till B-gruppen 2014.

Matchen var länge jämn, men Litauens zonförsvar och styrka under korgarna fällde till sist avgörandet.

Laura Juskaite kom upp i tolv poäng, 20 returer och tre blockade skott. Sverige kunde inte riktigt matcha det.

– Vi inledde jättebra, men fick egentligen problem redan efter fem minuter då Litauen tog time-out och satte upp en stor 1-3-1-zon. Den lyckades vi aldrig lösa, utan försökte vinna matchen från trepoängslinjen. Inga avslut kommer egentligen naturligt förutom under de fem första minuterna. Samtidigt har vi 25 turn-overs som Litauen gör 22 poäng direkt på. Frustrationen i laget var påtaglig, säger Sveriges coach Johanna Ericsson.

I Sverige hade Fanny Håkansson tio poäng, tio returer och fem assist medan Adriana Camber tio poäng, tio returer och två assist.

Sverige kom till straffkastlinjen i inledningen av matchen och satte tio av elva straffkast under de första 24 minuterna av matchen. Under de 16 sista fick man bara två straffkast till och missade båda.

Sverige startade ändå fjärde quartern fint då man gjorde 5-0 och kom upp i 44-44 tidigt. Men, sedan förlitade sig Litauen på sin zon och drog sakta men säkert ifrån. Med 3.40 kvar satte Litauen en trea för ledning 56-50 och det hämtade sig Sverige aldrig ifrån.

– Jag tycker att Litauen är ett lag vi ska slå om vi vågar prestera. Nu får jag och ledarstaben hjälpa spelarna att räta ut frågetecknen i spelet, men framför allt handlar om att repa mod och våga vinna, säger Johanna Ericsson.

 

Henrik


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0