Torsdag 9/12: Lite gammal läsning om Skurus 89-lag

Touren hittade en gammal artikel på Basketsverige.se, skriven av f.d Skuruiten Axel Wallin:

SÖDER OCH SKURU TILL BASKETETTAN

KFUM Söder och Skuru IK är klara för spel i Basketettan Damer nästa säsong. Lagen placerade sig som etta och tvåa i Division 2 Stockholm, och behöver inte kvala om avancemang eftersom Sundsvall och Täby drar sig ur serien.

KFUM Söder ledde serien från start till mål och stannade på 17 vinster och 3 förluster. Bakom framgången ligger framför allt coach Mbuyi Ilunga, som trots otacksamma förutsättningar lyckats få en stor och osammanhängande grupp att dra åt samma håll.

Lagets spel byggdes på att man förfogade över det fysiskt mest vältränade laget i serien. Detta visade sig i form av att man i ett stort antal matcher låg under i halvtid, för att sedan avgöra i fjärde perioden. Laget bestod till stor del av Söders gamla F88, som med Stadium-guld och SM-silver är ett av klubbens mest framgångsrika tjejlag under 2000-talet. Hanna Renkse, Natalie Nordström, Anna Jansson, Sofie Hedström, Jenny och Jessica Pilwind Rudholm samt Cattie Hamilton tillhör denna skara och stod alla för matchavgörande insatser under säsongen.

Seriens stora överraskning var Skuru IK, som under säsongen gick framåt med stormsteg och var i januari bara en period ifrån att överta serieledningen. Laget är i grunden Skurus gamla F89, vilket nu har coachats av Magnus Fogelberg i fem års tid.

Coach ”Z” Fogelberg har byggt upp ett svårgenomträngligt lagförsvar och en imponerande killer-instinkt i anfallet. Mycket av spelet kretsade kring forwarden Anna Österman, som säkerligen var seriens främsta poänggörare. Runt henne fanns bland andra en skicklig spelfördelare i Sanna Ryd, en mördande skytt i Meltem Güzelsoy, en ärrad veteran i Frida Ersson samt en vild scorer i Millo Tungården.

Båda lagen har nu en tuff utmaning framför sig, då de ska försöka hävda sig i Basketettan Norra. Särskilt oförutsägbart är det för KFUM Söder. Laget spelade i år under namnet BG Fryshuset, men till sommaren tar nio av spelarna studenten, och det blir ett enormt avbräck om merparten av dessa lämnar klubben. Säkert är att nästa generation, i form av Sherie Fontaine, Fanny Svensen, Hannah Nuñez och Sandra Stajic, kommer behöva kliva fram i rampljuset. Denna säsong har de redan etablerat sig på seniornivå, och med ett genomtänkt utvecklingsprogram över sommaren kommer de vara uppgiften redo. För Skuru är sannolikheten större att man kan behålla laget, och det ryktas dessutom om att en av klubbens genom tiderna största talanger, Cynthia Källberg, vädrar ett återtåg till arenan.

Axel Wallin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0